Santorini

Santorini

Aeroportul din Santorini este destul de mic, neincapator in lunile de vara, dar este calea cea mai rapida de acces catre insula. O alta modalitate de a ajunge pe Thira (numele oficial al insulei Santorini) este cu feribotul sau catamaranul din Atena sau Creta.
In Atena vasele catre Santorini pleaca din portul Pireu (Piraeus), cine ajunge in capitala Greciei poate profita de ocazie pentru a face o excursie la Acropole si Partenon (metroul circula foarte bine in Atena, conexiuni bune de la aeroport pana in centrul orasului).

Atena

Atena

Atena

De la aeroportul din Atena pana in portul Pireu avem si optiunea de a calatori cu autobuzul, un traseu destul de lung dar care poate fi parcurs cu o linie directa de autobuz.
Dimineata este agitatie mare in port, multi calatori si multe masini (in perioadele de vacante), daca nu avem bilet cu loc rezervat merita sa ajungem mai devreme pentru a ne alege locul pe care vom petrece urmatoarele cateva ore pe mare. Pe vas de obicei sunt si restaurante, nu trebuie sa ne facem griji ca nu avem pe ce cheltui cand calatorim cu feribotul.

Ferry

Ferry

Santorini

Santorini

Odata ajunsi in port turistii au la dispozitie mai multe modalitati de a urca (!) pe insula, asta in cazul in care transferul nu este deja asigurat: taxiuri, autobuze, inchirieri de masini, motociclete si atv-uri sau cu magarul (pe bune!; locuitorii mai varstnici ai insulei va pot povesti cum pe vremuri, atunci cand insula nu fusese modernizata, magarul sau bicicleta erau singurele mijloace de transport disponibile). Atv-urile sunt peste tot in Santorini, pe sosele si in santurile de langa ele.

Santorini

Akrotiri, Santorini

Tot in  numar mare pe insula vom intalni si biserici, micute si frumos pictate. Seamana foarte mult una cu cealalta si toate sunt vopsite in alb si albastru, asa ca nu se recomanda a fi stabilite drept puncte de reper.

Santorini

Santorini
Nu toata lumea pe insula vorbeste limbi straine, in special localnicii mai in varsta, acest lucru nu este insa deloc un impediment, un zambet va deschide si usa lor si veti fi cel mai probabil intampinati cu caldura si generozitate; daca de exemplu mergeti sa pozati o bisericuta intr-un loc putin umblat pe insula si intalniti acolo o doamna care are grija de lacasul religios si de gradina din jurul acestuia, chiar daca veti reusi clarificati doar din care tara veniti, e foarte probabil sa fiti nevoiti sa acceptati cateva produse din gradina proprie si o iconita cu protectorul locului drept cadouri simbolice pentru generozitatea locului.
Santorini

In partea de vest a insulei sunt orasele cu priveliste frumoasa asupra calderei, Fira, Imerovigli si Oia, acolo unde apusul soarelui este un adevarat spectacol, pe partea de est sunt zonele cu plaja si multi turisti, Kamari, Perissa, Perivolos.
Santorini

Fira, Santorini


In special in orasele de pe coasta abrupta a insulei se circula inca destul de mult cu magarii (la propriu), de obicei sunt folositi pentru a urca din port in oras, caile de acces sunt inguste si abrupte; dezavantajul acestui mijloc de trasnport este in special disconfortul olfactiv.

Fira, Santorini

Fira, Santorini

Santorini

Santorini

Fira, Santorini

Fira

Fira

Santorini

Santorini

Oia

Oia, Santorini

Oia, Santorini

Pe insula sunt si zone mai linistite, de exemplu in Akrotiri sau in Pyrgos atmosfera este mai relaxata si numarul de turisti pe metrul patrat ceva mai mic. Te poti bucura aici de clipe de liniste acompaniate de peisaje la fel de spectaculoase ca si in alte locatii din Santorini.
Sunt in apropiere de Pyrgos sau in drum spre Pharos cateva localuri foarte bune, calitate buna si preturi decente; de evitat popasurile "prea" turistice, de exemplu in drum spre Pharos e un chiosc cu produse traditionale precum masline, miere sau vin din struguri de Santorini, sunt intr-adevar frumos impachetate dar preturile sunt mult mai mari decat la magazinele obisnuite, o spune un patit.
Santorini

Pharos, Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Plajele cunoscute precum Red Beach sunt supraevaluate, cele din Kamari sau Perissa se apropie mai mult de notiunea de plaja amenajata; sunt si cateva plaje mai putin cunoscute turistilor, vizitate in special de localnici, mai linistite si la fel de frumoase, cei care au rabdare sa caute nu vor fi dezamagiti.

Santorini

Santorini

Pentru a vizita mai mult din insula e utila o masina inchiriata (sau motocicleta, scuter, atv etc), insula nu e mare dar merita vazuta. Peste tot se arata peisaje frumoase si cladiri traditionale, oriunde privim combinatia de alb si albastru este nelipsita.

Pyrgos, Santorini

Pyrgos, Santorini

Pyrgos, Santorini

Pyrgos, Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

De pe insula principala se vad cu ochiul liber si cateva insulite mai mici ca dimensiune, se pot face aici excursii de o zi cu vaporasul; turistii pot opta pentru o plimbare (e destul de mult de urcat pe jos!) pe vulcan, ulterior se poate face o plimbare, o baie, eventual se poate lua masa pe insula vecina Thirassia.

Santorini

Santorini, excursie la vulcan

Thirassia

Thirassia

Thirassia

Thirassia

Thirassia

Doritorii pot urmari apusul soarelui de pe mare sau pot cauta pe insula oricare alt loc de pe partea vestica de unde sa admire spectacolul de culori.

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Cine viziteaza situl arheologic Akrotiri poate vedea locuintele si vasele dezgropate din cenusa rezultata in urma faimoasei eruptii a vulcanului Thera.

Akrotiri, Santorini

Peisajele sunt cu siguranta principalul motiv pentru recomandarea in favoarea unei calatorii in Santorini, iar generozitatea si buna dispozitie a localnicilor completate de arta si produsele culinare locale accentueaza convingerea ca este un loc de vizitat si de revizitat.


Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Comentarii